Näyttelyharjoitukset - vinkkejä harjoitteluun

Kuten kaikessa koiran kanssa harrastamisessa, ihmisen ja koiran yhteistyö on keskeisessä asemassa myös koiranäyttelyissä. Yhteistyö on tärkeä pohja koiran oikeanlaiselle esittämiselle, ja paranee harjoitelulla. Oikeanlainen esittäminen puolestaan auttaa tuomaan esille koiran parhaat, rodunomaiset ominaisuudet jotta tuomari voi koiran arvioida.

Tässä vinkkejä näyttelyharjoitteluun:

- Mukaan näyttelyharjoituksiin tarvitset näyttelyhihnan. Näyttelyhihna on ohut ja on suositeltavaa, että se olisi koiran kanssa samanvärinen tai musta. Hihnoja myydään lemmikkitarvikeliikkeissä ja koiranäyttelyissä.

- Harjoituksiin kannattaa ottaa mukaan koiralle mieluisia makupaloja, joilla voit palkata koiran oikeasta suorituksesta

hihna1.JPGhihna2.JPGIMG_7783.JPG
Hihna oikein asetettuna              Hihna liian alhaalla                    Erilaisia hihnoja

Näyttelyharjoitukset toteutetaan siten, että tilanne olisi mahdollisimman samankaltainen oikean näyttelytilanteen kanssa ja antaisi koiran omistajalle parhaat mahdolliset valmiudet esittää koiransa itse koiranäyttelyissä.

Näyttelyharjoitusten eteneminen:

Ensin koiraa juoksutetaan ympyrässä muiden koirien kanssa, jonka jälkeen näyttelykouluttaja tekee samat asiat kuin näyttelyissä tuomari tekisi:

1) Kukin vuorollaan tuo koiran kouluttajan eteen seisomaan. Kouluttaja tarkistaa koiran hampaat ja korvat, sekä koskettelee mahdollisesti selkää, mahaa ja jalkoja. Tämä on hyvää harjoitusta koiralle, vaikkei näyttelyihin olisi menossakaan.

Etukäteen kannattaa ottaa selvää miten oma koira esitetään näyttelyissä. Tällöin saa suurimman hyödyn harjoituksista irti.
- Osa roduista (yleensä pienet) esitetään pöydällä. Näyttelykouluttajalla on harjoituksissa pöytä mukana, joten omaa ei tarvitse tuoda.
- Osaa roduista (yleensä noutajat ja alkukantaiset rodut) ei asetella, vaan seisotetaan vapaasti.

Kun käy koiranäyttelyissä, kannattaa kiinnittää huomiota juuri sen oman rodun esitystapaan.

Hermanni_seisoo.JPGh_p__yd__ll__.JPG


2) Seisotuksen jälkeen koiraa juoksutetaan kolmion muotoinen alue, sekä edestakaisin. Tällöin kouluttaja näkee koiran etu-, sivu- ja takaliikkeet. Askellajina koiralla tulee koko ajan olla puhdas ravi.

Nanan_asettelu.JPGh_takaa.JPGn_edest__.JPGh_sivusta.JPG 

Huomioitavaa:

- muistathan että koulutustilaisuudet eivät ole koirien leikkimistä varten. Leikkimisen pitää tapahtua joko koulutusta ennen tai sen jälkeen häiritsemättä muita koirakkoja
- harjoitustilat on pidettävä siistinä, joten huolehdithan koirasi ulkoilutuksesta ennen harjoituksia. Jos käy vahinko niin siivoathan koirasi jäljet harjoitustilan sääntöjen mukaisesti, mahdollinen maksu huolioiden
- ei kipeän koiran kanssa koulutukseen
- kun harjoittelu pidetään hauskana eikä koiralta vaadita liikaa sen osaamistasoon nähden, pysyy koiran motivaatio korkealla ja harjoittelu on molemmille mieluisaa. Kehutaan ja kannustetaan siis koiraa onnistuneista suorituksista! Minkäänlaista koiran kovakouraista kouluttamista ei näyttelykoulutuksissa sallita.