Alkeiskurssi

Haku kesän 2023 agilityn alkeisiin on päättynyt ja mukaan mahtuneille ilmoitettu.

Seuraava alkeiskurssi järjestetään alustavan suunnitelman mukaisesti kesällä 2024. Agilityä pääsee toisinaan harrastamaan myös HSKK:n viikkoryhmissä, silloin kun jatkoryhmissä on tilaa, ja mukaan haluavalla koirakolla on jo yleistä harrastustaustaa ja / tai jonkin verran kokemusta agilityyn tutustumisesta. Katso alta millaisia pohjataitoja agilityn aloittaminen edellyttää.

Kesän 2023 alkeiskurssi alkaa info- ja teoriaosuudella (etänä) ma 1.5. klo 18:30-19:30. Kurssin harjoitteet pidetään maanantai-illoissa ajanjaksolla 8.5.-19.6.2023, klo 17-19 välillä, HSKK:n agilitykentällä (Pujottelutie, Hyvinkää). Agilitykentällä käytännön harjoitteita tehdään kahdessa suorituspisteessä viikko-ohjelman mukaan. Kurssi sisältää etäinfon lisäksi yhteensä 7 harjoituskertaa ja kotitehtäviä, ja maksaa 89€. (Maksun voi maksaa osittain tai kokonaan seuraavilla liikuntaeduilla: Smartum, Edenred ja ePassi. HUOM! Etu on henkilökohtainen, eli voit käyttää vain sinulle itsellesi myönnettyä etua.) Kurssilla kouluttajina toimivat HSKK:n vapaaehtoiset seuravalmentajat.

Pohjataitoina agilityn alkeisiin tarvitsette koirasi kanssa seuraavia asioita: 

Monipuolinen palkkaaminen: käytät sekä nameja että leikkiä lelujen kanssa palkatessasi koiraasi pyydetystä tehtävästä. Palkkaat koiraa myös muuten kuin kädestä, eli esim. heittämällä lelun tai vapauttamalla koiran kupille jossa nami on. Tiedät mikä motivoi koiraasi (millainen palkka) ja osaat hyödyntää sitä koulutuksessa.

- Kontakti ohjaajaan: saat koirasi huomion pyytäessäsi sitä, ja koirasi tietää että kontakti kanssasi on kivaa ja kannattavaa. 

- Istu ja paikka -käskyt: Vaikka agility on vauhdikas laji, tarvitaan myös sivulle istumista, ja sekä vasemman että oikean jalan viereen istuminen niin, että koiran kirsu on samaan suuntaan eteenpäin kuin ohjaajan nenä, on tarpeen. Paikalla oloon riittää alkeissa lyhytkin aika ja muutaman metrin matka. 

- Luoksetulo: alkeiskurssin harjoitteissa koira on irti hihnasta, joten luoksetulo on hyvä olla hallinnassa niin, että päästään jatkamaan treenejä vapaana rallattelun sijaan.

- Suhtautumisen toisiin koiriin tulee olla ystävällistä, ja on tärkeää etukäteen harjoitella keskittymistä tekemiseen ohjaajan kanssa tekemiseen toisten koirien läsnäollessa. 

leirikuva3.jpg

Agilityn alkeiskurssin tavoitteena on tutustua lajiin, erilaisiin esteisiin ja koiran ohjaukseen. Koiralle opetetaan estehakuisuutta ja itsenäistä suoritusta leikillä ja nameilla palkaten. 

Kurssin lopuksi koirakko pystyy suorittamaan putkista ja hyppyesteistä koostuvan helpon radan. Kurssin käyneet voivat jatkaa HSKK:n jatkoryhmissä. 

Alkeiskurssilla käytetään positiivisen vahvistamisen koulutusmenetelmiä. Voit hyödyntää myös naksutinkoulutusta ja tarjoamisen periaatetta, jossa koira opetetaan itse ajattelemaan mitä se voisi tehdä saadakseen palkkion.

Huomioitavaa

Alkeiskurssit on tarkoitettu ensisijaisesti koirakoille jotka eivät ole aiemmin harrastaneet agilityä. Koiralla tulee olla rokotukset kunnossa, ja sen tulee olla terve. Myös vähintään 6kk ikäisen pennun kanssa voi osallistua, sillä harjoitukset tehdään koiran iän mukaan.

Kurssille osallistuvan tulee olla HSKK:n jäsen laskutuksen mahdollistamiseksi. Alkeiskurssi ei sisällä velvoitetta osallistua talkoiluun, tai ostaa agilitylisenssiä.

Alkeiskurssilla koiran olisi hyvä osata luoksetulo, sekä olla kiinnostunut ohjaajan kanssa toimimisesta, myös muiden koirien ollessa näköetäisyydellä. Näitä asioita kannattaa treenata ennen alkeiskurssille osallistumista (mm. harjoitella kontaktin ottamista ohjaajaan häiriötilanteissa esim. kaupungilla tai muiden koirien läsnäollessa). Pennun ikä huomioidaan koiralta odotettavassa käytöksessä.

Huomaathan myös, että agility on koiralle raskas laji, joten koira ei saa olla ylipainoinen. Aikuisen koiran ollessa kyseessä, olisi hyvä, että koiran kanssa on liikuttu aktiivisesti ja monipuolisesti, jotta se ei rasitu liikaa kerran viikossa agilityä harrastaessaan.