Agilityn seuravalmentajat

HSKK:ssa agilityvalmentajina tai -koulutusohjaajina toimivat vapaaehtoiset, jotka ovat käyneet Suomen Agilityliiton agilityvalmentaja, -apuvalmentaja tai -koulutusohjaaja koulutuksia, tai ovat kilpailevia aktiiviharrastajia.  

Jos sinua kiinnostaisi toimia agilityvalmentajana tai -koulutusohjaajana HSKK:ssa, niin ole yhteydessä agilityjaostoon: hskk.agility at gmail.com.

Heini ja Sisu

Heini Väliahdet

Aloitin agilityn keväällä - 18 ensimmäisen koiramme, nyt jo edesmenneen, valkoinenpaimenkoira-uroksen Pyryn kanssa. Pyryn kanssa agility jäi pelkästään harrastelija-tasolle, mutta sytytti minulla kipinän lajiin. Sitä ennen olimme harrastelleet kaikkea muuta, mm. hakua ja tokoa. 
Saman vuoden syksyllä perheeseemme tuli toinen valkkari Sisu, jonka otinkin itselleni ihan harrastusmielessä. Sisu kulki hallilla mukana jo noin 12 viikkoisesta lähtien ja pääsi välillä kokeilemaankin pieniä juttuja. Agilityn aloitimme Sisun kanssa varsinaisesti keväällä -19 agility-eskarilla, ja sillä tiellä ollaan edelleen! Treenaan Sisun kanssa säännöllisesti viikottain ryhmässä ja käymme lisäksi omatoimi-treenaamassa. Kisaamme tällä hetkellä 3-luokassa. 
Seuravalmentajana toimimisen olen aloittanut syksyllä -21. Valmentaminen on antoisaa ja mukavaa, on upea nähdä koirakoiden onnistumisia ja seurata heidän kehittymistään. Samalla siinä oppii itsekin aina jotain uutta.

Mari ja Toivo, kuvaaja Anne Barck

Mari Karhu

Aloitin agilityn vuonna 2010 saksanpaimenkoira Petun kanssa kun menimme Päivi Männistön alkeiskurssille ja tuolloin iski kipinä tähän lajiin joka roihuaa edelleen. Nykyiseen laumaani kuuluu länsigöötanmaanpystykorva Tyyne (2011). Tyynen kanssa kisasimme ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja se kisasikin aktiivisesti aina vuoden 2021 loppuun asti. 2016 oli ensimmäiset SM kisamme ja sen jälkeen olenkin edustanut vuosittain SM kisoissa sekä yksilöissä että joukkueessa, yhdellä tai kahdella koiralla. Göötti Rauha tuli talouteen vuonna 2014. Rauhan kanssa olimme mukana TopTeamissa kauden 2017-2018. Rauha on tuplavalio, minien uudenmaan piirinmestari 2021 ja lisäksi Rauhan kanssa olen saanut osallistua useampana vuotena myös eo- ja mj-karsintoihin. Rauhan kanssa olen siis saanut oppia ja kokemuksia tästä lajista hurjan paljon. Uusimpana tulokkaana laumassani on bordercollie Toivo (3/2021) jonka kanssa olemme mukana vuoden 2023 TopTeamissa. Toivo on aloitellut kisaamista kuluneena keväänä ja innolla odotan mihin meidän tie johtaa.

Pidän suunnasta johon agility on menossa ja erityisesti että turvallisuus on nostettu lajissa entistä paremmin esille. Pidän virtaavista radoista ja siitä että koira saa edetä vauhdikkaasti. Aloitin kouluttamisen keväällä 2023 ja hyvin pian aloittamisen jälkeen suoritinkin AVA1 kurssin. Tavoitteeni on olla innostava ja kannustava koutsi, joka haastaa koirakoita kokeilemaan ja testaamaan taitojaan.

Matti Tynkkynen

Aloitin agility harrastuksen vuosituhannen vaihteessa staffi Emmin kanssa. Silloin säkäluokkia oli vain kaksi -minit ja maksit. Alkuun kisasimme mineissä ja sääntömuutosten jälkeen medeissä. Vuosina 2002-2004 Emmi valittiin seuramme agilitykoiraksi.

Emmin jälkeen jatkoin medi luokassa staffi Tarmon kanssa. Tarmokin valittiin seuramme agilitykoiraksi vuosina 2008-2009. Paras saavutuksemme Tarmon kanssa oli vuoden 2009 MM-karsintojen 15. sija.

Toistaiseksi viimeisin staffi jonka kanssa kisasin oli Millie. Millie oli kisoissa yleisön hauskuuttaja ja usein nopein radalla, mutta tuloslistalla hännillä.

Viiden staffin jälkeen perheessämme on nyt 3 kelpiä. Iisa jäi vuoden alusta eläkkeelle pikkumaksi kolmosista, mutta on vielä omatoimi treeneissä mukana harrastamassa. Oscun kanssa kisataan edelleen 2-luokassa. Oscu on minun ensimmäinen maksi koira. Oscu on nopea, pitkälaukkainen, irtoava ja itsenäinen koira, joka pisti ohjaustekniikkani uusiksi.

Nuorimman Pikin kanssa vasta aloittelemme agilityä. Kaikkien koirien kanssa harrastamme myös tokoa ja näyttelyissäkin käydään.

Raisa ja Lloyd

Raisa Saviaho

Aloitin agilityn edesmenneen kk kettuterrierini Rekun kanssa vuonna 2005. Kilpailimme Rekun kanssa Suomessa, Singaporessa sekä Sveitsissä, jossa Rekku kisasi viimeiset eläkeläissarjan kisansa 11 vuotiaana. Suomeen palattuamme harrastin lainakoira (espanjanvesikoira) Nanan kanssa neljä vuotta. Nousimme 3. luokkaan ja edustimme seuraamme SM-kisa joukkueessa 2018. Tällä hetkellä minulla on espanjanvesikoirat Lloyd, jonka kanssa kisaamme 2-luokassa, ja Nya, joka on aloittamassa kisaamista.

Seuravalmentajana toimimisen aloitin apuohjaajana HSKK:ssa vuonna 2007 tai 2008. Toimin valmentajana myös asuessamme Singaporessa. Olen käynyt AVA1 ja suoritan AVA2-opintoja. Olen vuodesta 2015 vetänyt omaa viikkoryhmää säännöllisesti. Seuravalmentajana toimiminen opettaa ja antaa paljon, kiitos kaikkien ihanien ja taitavien ohjaajien ja koirien :)

Jaana ja perhoset

Jaana Salonen

Olen aloittanyt agilityn vuonna 2010 papillon Lucan kanssa koirakoulun kursseilla. Tässä kuluneen 13 vuoden aikana olen treenannut ja kisannut agia kuuden oman perhoskoirani kanssa. Viisi näistä itse kouluttamia. Nuorin Keea 1,5v on vasta möllitasolla mutta kaikki muut kilpailleet kolmosluokassa. Kaksi vanhinta on jo edesmenneitä eli kotona tällä hetkellä neljä xs-luokan perhosta (phalenet Sansa, Misti, Keea ja papillon Ninja), joista  yli 9v Sansa eläkkeellä aktiivisesta agin treenaamisesta sekä kisaamisesta. Tällä hetkellä Misti 6v. treenaa ja kisaa tavoitteellisesti sm-tasolla. Yksi suuria innostuksen kohteita itsellä on ulkomailla kilpaileminen ja olemmekin reissanneet agility kisoissa Ruotsissa, Virossa ja Norjassa. Menestystäkin on lähes kaikilla reissuilla saatu ja Mistillä onkin jo useampi ulkomainen valiotitteli. Harrastan koirien kanssa myös näyttelyitä ja jonkin verran ollaan niitäkin menestyksellä kierretty ulkomailla.

Olen suorittanut vanhan mallin koulutusohjaajan peruskurssin 2016 ja sen jälkeen vuosittain vetänyt seuran ryhmiä edellisessä seurassani KAT:ssa. Kouluttaminen on mielestäni hyvin antoisaa ja on ihana päästä valmentamaan erilaisia koirakoita. Itsellä löytyy kokemusta erityyppisistä koirista vaikkakin ovat saman rodun sisältä. On ollut jännittäjää, sekä herkkistä, jonka motivaatio lopahtaa nopeasti jos tulee virheitä, ja ylikiehuvaa kuumakallea, jonka keskittyminen ohjauksen kuunteluun on ollut joskus heikkoa, sekä näiden väliltä. Ylipäätänsä kaikilla koirilla ollut omat haasteensa ja olen joutunut tekemään töitä enemmän eri asioiden parissa. Kokemusta löytyy myös erilaisista kontaktien koulutustavoista, omilla koirilla sekä juoksareita että pysäreitä. Parasta kouluttamisessa on kun näkee koirakoiden kehityksen sekä jos pääsee konkreettisesti onnistuneesti auttamaan jonkun haasteen parissa.

Katriina ja Penny

Katriina Maaranen

Kävin agilityn alkeiskurssin vuonna 2016 ihka ensimmäisen koirani, Pennyn kanssa. Alkuun harrastelimme ilman mitään tavoitteita ja edistyimme todella hitaasti. Välillä tuskastuin, kun tuntui, että en ikinä tule muistamaan tai osaamaan mitään. Pikkuhiljaa kuitenkin jotain tapahtui, ja sen myötä myös into ja motivaatio kasvoivat. Aloitimme kisaamaan vuonna 2020 ja siirryimme vielä samana vuonna 2. luokkaan. Harmillisesti korona keskeytti mukavasti alkaneen kisauramme, mutta varmasti sitä päästään vielä jatkamaan. Nyt kuusivuotiaan Pennyn kanssa on ihanaa harrastaa agilitya, koska koira nauttii siitä niin valtavasti!

Ryhdyin apuvalmentajaksi kesällä 2020 alkeiskurssille, ja koska se oli niin mukavaa, niin jatkoin samaa talvikaudella 20/21. On myös upeaa nähdä koirakoiden edistymistä: oivallukset koiralla tai ohjaajalla ovat melkein käsin kosketeltavia.

Tarja ja Veera

Tarja Tikkanen

Innostuin agilitystä kesällä 2017 pentujen agilitykurssilla. Koska seuraava mahdollinen alkeiskurssi alkoi vasta vuoden päästä , niin talven ajan treenasimme ahkerasti kaikkea muuta mahdollista HSKK:n kursseilla. Kesällä 2018 pääsimme alkeiskurssille ja siitä lähtien olemme treenanneet agilitya viikottain.
Koirani Veera on 2016 syntynyt kerrynterrieri, jonka hankin täyttämään vapaa-aikaani ja se onnistui täydellisesti! Kotona asuu meidän lisäksemme vain isäntä, kaksi poikaani ovat jo muuttaneet omilleen.


Keväällä 2019 kävin agilityn apuvalmentajakoulutuksen jonka jälkeen olen toiminut yhtenä seuramme koulutusohjaajista. Ohjaajana toimiminen tuntuu tosi kivalta ja antoisalta ja on ihanaa nähdä koirakoiden edistyvän ja oppivan uutta! Toivon voivani auttaa kaikkia positiivisella ja innostavalla otteella.

Miina ja Moona

Miina Hakala

Aloitin agilityn vuonna 2014 chihuahua Taavin kanssa. Taavi oli aloittavalle ohjaajalle sopivan rauhallinen harrastuskaveri, jonka kanssa oli helppoa itse opetalla erilaisia ohjauskuvioita. Taavi kisaa satunnaisesti 1-luokan hyppyradoilla, mutta tavoitteena on vain hauskanpito.

Syksyllä 2016 perheeseen liittyi kääpiöpinseri Moona, jonka kanssa agilityn pohjataitoja alettiin rakennella ihan pienestä pitäen. Tällä hetkellä kisaamme XS3-luokassa ja vuonna 2019 pääsimme myös Suomen Agilityliiton Top teamiin. Tulevaisuuden tavoitteena on arvokilpailut, mutta katsotaan mihin rahkeet riittävät.

Koulutusohjaajan uran aloitin vuonna 2017 Lakeuden Kennelkerhossa, ja olen jatkanut kouluttamista sittemmin HSKK:ssa. Kouluttajana haluan olla positiivinen ja tsempata ohjaajia kokeilemaan uutta ja siten ylittämään itseään. Kouluttaminen on tosi antoisaa, koska jokaisen koulutettavan kautta oppii itsekin aina uutta tästä lajista.

Agilityn lisäksi harrastan koirieni kanssa rally-tokoa. Taustaltani olen esteratsastaja, mutta pikkuhiljaa hevoset ovat vaihtuneet koiriin.

Heli, Hulda ja Arco

Heli Puranen

Koiraharrastukseni alkoi 2008 ensimmäisen rottweiler narttuni Carlan kanssa. Tuolloin tuli kokeiltua kaikenlaisia lajeja sitä omaa etsiessä. Nykyään talosta löytyy lisäksi myös rwn Hulda ja rwu Arco. Tällä hetkellä koirien kanssa tulee puuhasteltua metsäjäljen, tottiksen, mondioringin ja agilityn parissa.

Ensikosketuksen agilitystä sain vuonna 2011 osallistuttuani agilityn alkeiskurssille Carlan kanssa. Laji kuitenkin jäi vielä satunnaisen harrastelun tasolle. Aloitin agilityn kuitenkin uudestaa rwn Huldan kanssa 2017 ja nyt tätä tulee tehtyä jo ihan "tosissaan".

Kesällä 2019 kävin AVA1- koulutusohjaajakurssin ja syksyllä 2019 aloitinkin koulutusohjaajana toimimisen. Olen saanut tämän myötä paljon ideoita ja motivaatiota myös omaan harrastamiseen. Hienoa on myös päästä jakamaan onnistumisen ja oivaltamisen hetket ojattavien koirakoiden kanssa.