Yhdistys

Hyvinkään seudun Kennelkerho eli HSKK on rekisteröity yhdistys (ry) joka aloitti toimintansa vuonna 1949.

HSKK tarjoaa jäsenilleen mm. erilaista tottelevaisuus-, agility- ja näyttelykoulutusta, kerhoiltoja ja retkiä, harjoittaa kaverikoiratoimintaa sekä järjestää pentukursseja ja agilityn alkeiskursseja.

Kerho kannustaa jäseniään myös kilpailutoiminnassa ja osallistuu joka toinen vuosi Hyvinkään kansallisen näyttelyn järjestämiseen.

Jäsenetuihin kuuluu myös Kirsu-jäsenlehti sekä yhteisö Facebookissa.

Hyvinkään seudun Kennelkerho ry:n historiaa

Hyvinkään seudun Kennelkerho ry:n perustava kokous oli 31.5.1949, jonka pöytäkirjan allekirjoittivat Heikki Koivu, Einar Pilvi ja Yrjö Karlsson. Yhdistysrekisteriin kerho on merkitty 9.11.1951. Kerhon ensimmäisenä sihteerinä toimi Heikki Koivu ja sihteerinä Einar Pilvi. Toiminta kerhossa alkoi hyvin vilkkaasti, ensimmäinen koiranäyttely pidettiin jo 27.8.1950, jolloin näyttelyyn osallistuvia koiria oli yli 200. samana vuonna pidettiin myös ensimmäisen palveluskoirakokeet, syyskuun 24. päivänä, kilpailemassa oli yli 50 koirakkoa.

Ripeän alun jälkeen kerhon toiminta lamaantui muutamaksi vuodeksi, mutta 50-luvun lopulla alkoivat jälleen aktiivisemmat ajat. Keväällä 1960 oli lehdessä ilmoitus koirien koulutuksesta ja seurantalolle järjestettyyn tilaisuuteen oli saapunutkin joukko innostuneita koiranomistajia. Virike aloittamiseen oli tullut paikkakunnalle muuttaneilta doberman-kasvattajilta Hanna ja Eino Kuosmaselta. Jäseniä tuli runsaasti mukaan, säännölliset koulutukset alkoivat, pidettiin pk-kokeita ja järjestettiin näyttelyitä.

1970-luku

70-luvulla aktiivinen toiminta jatkui, erityisesti tuona aikana korostui hyvä näyttely-yhteistyö Helsingin Palveluskoiraharrastajien kanssa, joka kesti vuosia ja päättyi Kennelliiton antamien näyttelyrajoitusten takia. Vuonna 1970 kerhomme sai Kalkkivuoresta vuokrasopimuksella huonokuntoisen mökin ja saunarakennuksen, jotka talkoovoimilla kunnostettiin loistavaan kuntoon. Mökki alueineen oli ahkerassa käytössä koulutus- ja kilpailutoimintaan ja ihan vaan vapaa-ajan viettoon. Nautinto jäi lyhytaikaiseksi, sillä vuonna 1976 vuokrasopimus irtisanottiin maanomistussuhteiden muututtua. Tavallaan saimme kuitenkin tilalle Hyvinkään kaupungilta Sveitsin koirapuiston, joka on erinomainen paikka näyttely-, koulutus- ja ulkoilualueeksi. Keväällä -79 vietettiin kerhon 30-vuotisjuhlia Hyvinkäällä hotelli Rantasipissä ja samana juhlavuonna järjestettiin palveluskoirakokeiden SM-kilpailut ja koiranäyttely.

40-vuotisjuhla

Vuosikymmen vaihtui, mutta toiminta HSKK:ssa jatkui ennallaan. Koiranäyttelyitä järjestettiin 80-luvulla joka toinen vuosi ja sama tahti on jatkunut näihin päiviin asti. Yhteistyötä tehtiin jo 80-luvulla Luhtilaukkaajat ry:n kanssa ja vuodesta -87 lähtien myös Hyvinkään Käyttökoirien kanssa. Näyttelyiden lisäksi uutena aluevaltauksena järjestettiin spanieleiden taipumuskokeita ja metsästyskoirien jäljestämiskokeita, jotka vuodesta -85 lähtien pysyivät mukana kuvassa 90-luvun alkuvuosiin saakka. Lisäksi säännölliset koulutukset ja jäsenistön kouluttaminen koulutusohjaajakursseilla, tuomarikursseilla sekä näyttelyiden järjestämiskursseilla. Kerhon 40-vuotisjuhla pidettiin 15.4.1989 ravintola Helenessä Hyvinkäällä.

Agilitykoulutus alkoi

Viimeksi kuluneet kymmenen vuotta on vietetty aktiivisen koiraharrastuksen parissa. Vuonna 1990 kerhon toiminta laajeni jälleen, kun agilityinnostus valtasi Hyvinkäänkin. Kerhoon perustettiin agilityjaos, jonka ensimmäiseksi ohjaajaksi ryhtyi Anita Liiri ja toiminta käynnistettiin hankkimalla agilitytelineet yhdessä Hyvinkään Käyttökoirien kanssa. Agilitystä onkin muodostunut kerhossamme erittäin suosittu harrastusmuoto ja vuosien varrella alkeiskurssin kautta agilityn pauloihin on jäänyt jo kymmeniä koirakkoja. Helmikuussa -92 kerhomme järjesti hyväntekeväisyys Match Shown, jonka tuotto, n. 6000 mk, lahjoitettiin kokonaisuudessaan HYKS:n lastenklinikan os. 10 lapsille eli lasten syöpäosastolle. Summalla kerrottiin hankitun pahoinvointilääkkeitä pienille potilaille. Tästä kauniista eleestä kerhomme sai kiitokseksi Uudenmaan kennelpiiriltä Kennelliiton koiralautaset. Usean vuoden ajan suunnitteilla ollut varastorakennus Sveitsin koirakentällä valmistui kesällä -92 tarjoten säilytystilaa kaikille kolmelle hyvinkääläiselle kerholle. Marraskuussa -92 alkoi yhteistyö myös 4H-kerhon kanssa, kun yhteistuumin järjestettiin Dog Sitter-kurssi, menestys oli valtava, osallistujia kaikkiaan 65 kpl. Vuonna -93 perustettiin toko-jaostoon nk. kilpailevien koirien ryhmä, jonka ansiosta toko-harrastus sai uutta puhtia ja kilpailutoiminta sillä saralla kasvoi, josta osoituksena samaiselta vuodelta Uudenmaan kennelpiirin toko-joukkuemestaruus ja ensimmäinen lukuisista tottelevaisuusvalion arvoista. 90-luvulla harrastustoiminta monimuotoistui: järjestettiin kesäleirejä, harjoiteltiin vesipelastusta ja järjestettiin asian tiimoilta jopa ohjaaja-kurssikin, kerho järjesti bussimatkoja koiranäyttelyihin, osallistuttiin Hyvinkään kaupungin harrastemessuille sekä järjestettiin toko- ja agilitykilpailuja.

Tulevaisuus näyttää koiraharrastuksen kannalta valoisalta. Kerhomme toimii edelleen aktiivisesti ja tässä yhteydessä onkin paikallaan kiittää sydämellisesti kaikkia niitä, jotka ovat olleet edesauttamassa sitä, että meillä tänään on mahdollisuus juhlistaa puolen vuosisadan mittaista taivalta ja toivottaa kaikille hyvää uutta vuosituhatta ja antoisaa jatkoa yhteisen rakkaan harrastuksemme parissa.

HSKK:n johtokunta 1999


KERHON PUHEENJOHTAJAT

1949  -  1950 Heikki Koivu
1951  -  1952 Ilmari Vikman
1953  -  1959 Kalevi Lehtinen
1960  -  1963 Pekka Saario
1964  -  1964 Pentti Seuna
1965  -  1969 Sakari Peltonen
1970  -  1976 Väinö Sjögren
1977  -  1979 Hannele Pörsti
1980  -  1980 Seppo Hursti
1981  -  1983 Teuvo Pasuri
1984  -  1993 Mauno Rintamäki
1994  -  1994 Harri Laisi
1995  -  1997 Anitta Kauppila
1998  -  2009 Riitta Vilkman
2010  -  2016 Risto Kuronen
2016  - Raisa Saviaho